Gruppebilde med en stor del av ansatte musikere i Musikalliansen i Sverige. Foto: Danish Saroee

Besøk hos Musikalliansen i Sverige

Musikeralliansen var invitert som gjester, da vår søsterorganisasjon Musikalliansen i Sverige samlet over hundre musikere til årets personaldag.
Publisert:
5.9.2024

- Det er svært nyttig å se hvordan Sverige har lyktes med en musikerallianse, hvordan de jobber for sine over 160 ansatte musikere og hva vi kan lære og forbedre, sier styreleder Cathrine Nyheim i Musikeralliansen.

Hun og daglig leder Gyrd Steen i Musikeralliansen var spesielt invitert som gjester til årets personaldag i Stockholm.

- Betydningen av å få snakke en-til-en med frilansmusikere som enten har vært med helt fra starten eller først ble ansatt for få måneder siden, er ekstremt lærerikt og inspirerende, sier Gyrd Steen.

Han sier at det har vært hyppige møter både i Sverige og i Norge med den svenske søsterorganisasjonens administrasjon og ledelse, og selv om kontakten er svært tett, er dette første gang vi har møtt alle kunstnerne ansikt til ansikt.

Se oversikt over svenske musikere ansatt i Musikalliansen i Sverige.

Styreleder Cathrine Nyheim og daglig leder Gyrd Steen i Musikeralliansen i Norge holder innlegg for Musikalliansen i Sverige. Foto: Danish Saroee

Både Nyheim og Steen holdt selv innlegg på personaldagen. Åpenbart er gjensidige forventninger om et tett samarbeid mellom Norge og Sverige store. Det ble også holdt separate arbeidsmøter om et nytt digitalt saksbehandlingssystem som gjør hverdagen enklere for frilansmusikere og alliansene.

Musikalliansens personaldag

Musikalliansen i Sveriges personaldag 2024 hadde et program som handlet om pensjonsspørsmål, som åpenbart var et tema som ansatte frilansmusikere var opptatt av. I tillegg var det foredrag fra Statens musikverk og kulturpolitisk samtale med to av arkitektene bak alliansemodellen. Det var også en presentasjon av nye ansatte musikere i alliansen, samt informasjon og planer fra administrasjonen.

Administrerende direktør i Musikalliansen i Sverige var møteleder for personaldagen. Foto: Danish Saroee

Møtet ble ledet av administrerende direktør Osiel Ibáñez i Musikalliansen i Sverige. Den svenske alliansen er med sine over 160 ansatte musikere, Sveriges største arbeidsgiver for musikere. Alliansen ble etablert i 2008 og Musikeralliansen i Norge jobber tett med Osiel Ibáñez og hans kolleger, slik at Norge lærer mest mulig av Sverige sine 15 års forsprang.

- Vi hejar på Musikalliansen i Norge och ser verkligen fram emot ett fortsatt gott samarbete mellan allianserna i Sverige och Norge. Hela musiklivet i båda länderna kommer att tjäna på att det finns två allianser inom konstområden musik som kan arbeta tillsammans och göra det nordiska musikliv livskraftigt, sier administrerende direktør Osiel Ibáñez i Musikalliansen i Sverige.

Musikalliansen i Sverige mottar et statlig tilskudd på 32,6 millioner svenske kroner i 2024, og er organisert som et aksjeselskap eid av partene i arbeidslivet.

- I Sverige har alliansmodellen funnits i ett kvarts sekel och det är nu som dess verkningsfulla effekter alltmer uppmärksammas och klarast kommit till uttryck. I grunden handlar det om att stärka konstnärskap, vilket även kommer uppdragsgivare och publiken till del. Vi är därför mycket glada över Norges musikallians och menar att dess tillblivelse är positiv inte bara för norska musiklivet, utan här finns även potential till samarbeten och synergier som kan få bäring för hela Norden och även internationellt, sier Ibáñez.

Administrasjonen i Musikalliansen i Sverige orienterer om aktuelle planer. Foto: Danish Saroee