To år siden utredningen ble klar

I mai er det to år siden «Skru opp volumet – Utredning om opprettelse av musikeralliansen» ble overlevert Kulturdepartementet 20. mai 2022.
Publisert:
30.4.2024

At det nå er to år siden utredningen ble overlevert illustrerer et viktig poeng: En allianse vedtas ikke, den skapes og det tar tid. I 2024 er det også syv år siden ideen om en musikerallianse i Norge ble lansert.

Det at det tar tid å komme i gang, er en erfaring som alle kunstnerallianser i Skandinavia har måtte erfare før driften anses «sikret» og et betydelig antall frilans kunstnere har gleden av å bli ansatt.

Viktig utredning

Alle kunstnerallianser har gjennomgått det samme, en grundig utredning som legger grunnlaget for alliansens innretning og virke.

I Skru opp volumet – Utredning om opprettelse av musikeralliansen, ble det lagt vekt på involvering av berørte parter og forankring, både i utarbeidelsen av utredningen, dens metodikk og anbefalinger, samt i videre planer for etablering og drift av en musikerallianse.

Utredningen skulle også bidra til å skape forståelse og forankring av grunnideen bak alliansene, dokumentere behovet for en musikerallianse, samt inkludere vurderinger og anbefalinger til organisasjonsform, styre- og eierstruktur, vedtekter, regler for tidskonto og permisjoner, kriterier for ansettelse, samt detaljert budsjettforslag for alliansen, herunder alternativ opptrappingsplan.

Kultur- og likestillingsdepartementet bestilte og ga tilskudd til utredningen. Utredningen ble skrevet av Gyrd Steen i Future Present Group AS, som innleid prosjektleder i Creo – forbundet for kunst og kultur, i arbeidet med utredningen og konkretisering av planer.

Utredningen finner du her